Psycho-sociale post

15-10-2019

Mogelijk hebt u in uw brievenbus een brief ontvagend kinderbijslag ontvangen. Voor de inwoners van Brussel word de kinderbijslag vanaf 1 januari 2020 beheerd door het Gewest.Concreet, wat betekent dit voor u?

Hier zijn de grote veranderingen:

  •   Betaling van kinderbijslag wordt verzorgd door 5 regionale fondsen. Een openbaar fonds (Famiris) en 4 particuliere fondsen (Parentia, Infino, Kidslife en Brussels Family).
  •  Het bedrag van de kinderbijslag wordt anders berekend. Het zal niet langer progressief zijn (afhankelijk van het aantal kinderen) maar een vast bedrag per kind. Aan deze forfaitaire vergoeding worden eventuele toeslagen toegevoegd, afhankelijk van de leeftijd van het kind en de sociale situatie van het huishouden. U ontvangt 140 € per kind minimum.

We hebben een kort overzicht gemaakt (in bijlage). Om het precies bedrag in te schatten, biedt het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een calculator aan (http://www.iriscare.brussels/…/ge…/bereken-je-kinderbijslag/) om het bedrag van uw voordelen te schatten. Raak niet in paniek als het nieuw berekend bedrag kleiner is dan de huidige toewijzingen. U blijft huidig bedrag ontvangen (dat op 31/12/19 wordt "bevroren") zodat u uw verworven rechten niet verliest.

Wat moet ik doen?

Niets. Sommige fondsen hebben een brief gestuurd om te kijken of u een aanvulling kunt krijgen op basis van uw inkomen. Let op, als u verklaart dat u recht hebt op deze aanvulling (jaarinkomen lager dan 31.000€ of tussen 31.000 en 45.000€) en dat dit onjuist blijkt te zijn, moet u de verzamelde toeslag terugbetalen.

NB: Er is een aanvullende deelnamepremie voor kinderen die naar een kinderopvang of een school van de Vlaamse gemeenschap gaan. Voor meer informatie, ga naar de website van Groeiepakket (https://www.groeipakket.be/…/participatietoeslagen-voor-kin…)

Aarzel niet om naar onze permanenties te komen voor complexere situaties of voor meer informatie!